Betonafwerking

Alle vloeren zoals terras, woning, bedrijfshal, garage en looppaden kunnen worden behandeld als het beton gestort is. Als er kleine opstakels in de vloer aanwezig zijn zoals randen en kanten, dan worden die met de hand afgewerkt. Voor het bewerken van grotere betonvloeren gebruiken we de vlindertechniek. Dit wordt ook wel ‘monolitisch afwerken’ genoemd. Dit doen we met een enkele handvlindermachine of een dubbele vlindermachinemachine.

Als de betonvloer is zodanig beloopbaar is, wordt de bovenste laag eerst open geschuurd. Daarna wordt de vloer indien nodig  ingestrooid met slijtvast materiaal. Wij gebruiken vaak kwartskorrels die worden vermengd met cement zodat deze zeer goed aan de betonvloer hechten. De strooilaag wordt met de vlindermachine ingedraaid of met de hand bijgelegd. De vloer moet nu weer drogen tot de gewenste structuur van de klant is behaald.

Zo zijn er een aantal structuren:

  • Bezem streek
  • Ruw stort
  • Antislip
  • Monoliet

Bij een normale betonvloer wordt na een fijne structuur de schuurschijven van de machine er  afgehaald en wordt de vloer verder afgewerkt met de afwerk bladen. De vloer wordt zo vaak gevlinderd totdat de toplaag glad en gesloten is. De vloer heeft nu een harde toplaag gekregen. Deze toplaag is zeer slijtvast.

De vloer kunnen we een mooie donkere kleur geven. Dat doen we door het beton te voorzien van een cement kleurstof. We kunnen de vloer ook instrooien met een kleurstof. Door het vlinderen zullen diverse kleurschakeringen te zien zijn en de afwerking van de kanten en randen zullen qua kleur en structuur verschillen. De vloer moet later nog wel worden nabehandeld met curing compound om scheurvorming en uitdroging te voorkomen.

Betonvloeren De Ronde is natuurlijk afhankelijk van het weer en de temperatuur. Dit betekent dat we in de zomer zeer snel na storten beginnen met afwerken, terwijl we in de winterperiode juist veel uren moeten wachten en soms nachtwerk hebben.